In Defensa del territori, Energia, Som EMPORDÀ

L’acció ha consistit en engalanar els pobles de l’Albera amb pancartes amb el lema AIXI NO perquè els visitants sàpiguen el rebuig que hi ha a les macroinstal·lacions proposades al territori.

Aquest dissabte 16 de juliol diversos activistes de Salvem l’Empordà han penjat simultàniament als pobles de l’Albera afectats per macroprojectes eòlics pancartes amb un aerogenerador dibuixat i el lema “Així NO”. L’acció s’emmarca dins una campanya amb la qual volem fer ressò del rebuig existent al territori als macroparcs eòlics que es preveuen a l’Albera i el golf de Roses, zones d’alt valor ambiental i cultural.


Des de la plataforma seguim reivindicant que un altre model de transició energètica és possible, fugint d’instal·lacions gegantines amb un fort impacte al territori i proposades per especuladors i grans companyies energètiques. No és admissible que es proposin instal·lacions d’aquesta magnitud a espais clau per la migració de les aus entre Àfrica i Europa central, algunes d’elles amenaçades i protegides per la llei. També ens preocupa molt com pot afectar la presència d’aerogeneradors de 200m d’alçada en zones d’alt risc d’incendi, podent dificultar l’acció dels mitjans aeris i de retruc incrementant la perillositat dels focs que es puguin produir. La transformació del paisatge natural i rural actual a un paisatge industrial també posa
en perill l’activitat econòmica de la zona, especialment de les àrees més rurals, on l’atractiu principal és el paisatge natural, el qual s’utilitza com a reclam pels diversos negocis turístics presents com les bodegues i cellers, cases rurals, etc. Aquests fets i d’altres fan que diguem rotundament NO PAS AIXÍ al model actual de transició energètica. Per contra, si que diem SÍ a una transició energètica ben planificada, amb instal·lacions de petit i mitjan format integrades al territori i a un necessari decreixement i canvi d’hàbits de consum i mobilitat que permetin reduir les nostres necessitats energètiques. Aquesta és la recepta d’una transició energètica social i ambientalment sostenible.


Hem encarregat un estudi que ens permetrà presentar el nostre “Així SI” per l’Alt Empordà i demostrar que una transició energètica diferent, és possible.

Pancarta penjada a Cantallops
0