Pioners en Custòdia a l’Alt Empordà

L’objectiu del grup de treball de Custòdia agrària de la IAEDEN és utilitzar les eines de custòdia del territori per compatibilitzar l’activitat agrícola i ramadera amb la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic dels espais agraris. Alhora és un reconeixement a les activitats agràries, i els pagesos que les realitzen, que amb les seves bones pràctiques contribueixen al manteniment del paisatge i de la biodiversitat de la comarca. Per aquesta raó, un dels objectius del grup és arribar a acords amb els productors de manera que els assessorem en la gestió i conservació dels elements naturals de les seves finques i alhora promocionem els productes de la seva finca.

El primer projecte desenvolupat es va realitzar conjuntament entre el GOB Menorca i la IAEDEN per impulsar la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat.

Són acords que parteixen del convenciment dels aspectes positius que se’n poden derivar d’una col·laboració mútua, i que es formalitzen amb la signatura d’un conveni privat adaptat a cada cas, en el qual el productor es compromet a dur a terme un seguit de mesures de preservació i millora ambiental. Aquestes mesures tenen com a objectiu la conservació dels valors naturals de la finca, la seva diversitat, tant agrària com ambiental i la utilització dels mètodes de producció més respectuosos amb el medi. Alhora que preserva i potencia el valor històric de la finca. Podeu trobar més informació a la pestanya corresponent

Durant l’any 2016/2017 vam realitzar un segon projecte vinculat amb els prats de dall de l’Albera. Actualment s’està gestant l’estratègia i objectius específics a seguir i que anirem explicant en l’apartat de la web corresponent.

Enllaços, documents i altres notícies

On ens pots trobar?

Mapa dels acords

Vídeo promocional

Vídeo promocional

Escolteu el primer sector

Escolteu o descarregueu el reportatge sobre la custòdia agrària a l’Alt Empordà emès al programa “El primer sector” de Catalunya ràdio.

Un paisatge que alimenta

0