In Aiguamolls de l'Empordà, Ambiental

A més d’aquest festival, el Càmping Nàutic Almata preveu organitzar la cinquena edició del festival de caravanes i una gran festa per la nit de Sant Joan a tocar de la reserva integral de les Llaunes i en plena època de nidificació.

El passat 16 d’abril es publicava la intenció de celebrar a finals de maig, al càmping Almata, un festival de tres dies en ple cor del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, a tocar de la reserva integral de les Llaunes, espai de màxima protecció. Aquest festival té previst aplegar fins a 4.000 persones i, en consultes al parc, l’ajuntament de Castelló d’Empúries i Costes, no s’ha demanat cap permís per dur-lo a terme.

Des de la IAEDEN veiem inacceptable i completament incompatible la celebració d’un esdeveniment de tals magnituds en ple parc natural i a tocar de la Reserva Integral de les Llaunes, figura de màxima protecció mediambiental. Aquest tipus d’esdeveniments són fonts de grans quantitats de soroll i afluència de gent i, si li sumem que es preveu celebrar en plena època de nidificació de diverses espècies amenaçades i protegides, el resultat és una catàstrofe ambiental. La mera intenció dels organitzadors de promocionar aquest festival sense ni tan sols haver demanat les perceptives autoritzacions (saben que és incompatible) ja demostra l’actitud, de llarg coneguda, de poca consciència sobre l’espai on es desenvolupa l’activitat d’aquest càmping i la manca de respecte cap a la normativa que empara la protecció de la biodiversitat per sobre de qualsevol altre ús.

Temem que la realització il·legal d’aquest festival comporti l’abandó de moltes aus de les seves postes i cries, suposant un cop dur a la recuperació gradual que estaven tenint les poblacions d’ocells del parc després de la forta sequera que venim patint. També cal recordar que la zona del càmping és inundable en bona part i que el mes de maig és un mes caracteritzat per intenses pluges. Una forta tromba d’aigua podria suposar el risc d’inundació de part del càmping i posar en perill les persones assistents al festival, actitud totalment negligent per part dels promotors, coneixedors de l’alt risc d’inundació que pateixen les instal·lacions.

Per si la celebració del festival Norai no fos prou amenaça als objectius de conservació i preservació de la biodiversitat que regeixen el parc natural, els propietaris del càmping proposen dues festes més al mateix indret, per un costat la cinquena edició de la Primavera Van (festival de furgonetes) i per l’altre una festa la nit de Sant Joan a la platja de Can Comes (normalment tancada per l’època de nidificació) amb “mucha música, hoguera y fuegos artificiales” (https://almata.com/noticias/nautic-almata-festivales-en-la-costa-brava).  

Des de la IAEDEN demanem que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, màxim responsable de la protecció de la legalitat mediambiental al seu municipi, aconsegueixi per tots els mitjans aturar aquesta atrocitat ambiental i apliqui les sancions corresponents als organitzadors per temptativa de delicte mediambiental greu. També instem a la resta d’administracions implicades, Generalitat i Costes, a que es deneguin sense cap mena de dubte els permisos que es puguin arribar a presentar per aquestes activitats, sol·licitud que encara no s’ha donat tot i que ja s’ha iniciat la venda d’entrades.

0