Un pla per deixar el riu sense aigua?

Què és el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya?

L’Agència Catalana de l’Aigua del Departament de Territori i Sostenibilitat està tramitant aquest Pla que ara està a exposició pública. És el document més important per a la gestió de l’aigua, un recurs escàs i bàsic pel benestar del país. Entre molts altres aspectes, en aquest pla s’indiquen els anomenats cabals de manteniment o ecològics, que són aquells cabals mínims que ha de portar el riu per garantir una bona estructura i funcionament. El cabal de la Muga es gestiona a través de l’embassament de Darnius-Boadella.

Una de les mancances més importants del Pla és que no defineix cap cabal mínim pel riu Muga: des de Pont de Molins fins a la desembocadura “no s’implanten cabals de manteniment durant el cicle 2016-2021”. Per tant, a partir de Pont de Molins, la Muga pot quedar seca. La IAEDEN-Salvem l’Empordà considera aquest fet inaudit i molt greu que posa en perill la preservació de l’hàbitat natural i la bona qualitat de l’aigua que transcorre per l’Alt Empordà. Mai s’havia plantejat aquest escenari en un riu català. Cal dir que el Pla fa el mateix amb el tram baix del riu Llobregat (Bcn).

Perquè el cabal d’un riu és important?

És evident que els rius representen i impliquen molt més que només l’aigua superficial que podem veure. El cabal ecològic o de manteniment és l’aigua mínima que ha de portar un riu per preservar els seus valors ecològics. Aquest cabal mínim condiciona la qualitat de l’hàbitat natural -que alberga una gran biodiversitat-, les funcions ambientals del riu, la preservació del paisatge i la garantia de la bona qualitat de l’aigua. A banda de la quantitat, també és important que el cabal segueixi mínimament les estacions de pluja típiques pel nostre clima mediterrani. Com més semblant al règim natural sigui el cabal d’un riu (tant en quantitat com en les seves variacions al llarg de l’any) majors seran els beneficis/serveis per a la conservació, la societat i l’economia.

En canvi, les conseqüències de deixar la Muga sense cabal mínim són:

  • La pèrdua de tot l’hàbitat associat al riu. Els boscos de ribera amb la seva fauna i vegetació vinculada.
  • La possible reconversió del riu en una claveguera a cel obert. Cal tenir en compte que 44 municipis de la comarca no disposen de depuradora i, per tant, les seves aigües residuals van a parar als rius.
  •  La pèrdua de qualitat de tot el sistema hídric del Parc Natural dels Aiguamolls. Uns aiguamolls alimentats per dos rius, el Fluvià i La Muga.
  • La quantitat d’aigua que passa per un riu condiciona també la recàrrega d’aqüífers (aigua subterrània) i ajuda a evitar la salinització de la part baixa del riu i dels pous més propers al mar.
Què està passant amb l’aigua de la Muga?

Com sabeu, a l’embassament de Darnius-Boadella hi ha la canonada de captació per l’aigua potable, o aigua de boca. A partir de Pont de Molins es deriva part de l’aigua de la Muga cap als canals de regadiu per l’agricultura.

L’aigua serà cada vegada més escassa no només pel clima mediterrani de la nostra comarca, sinó també pel canvi climàtic que portarà un augment de la temperatura i canvis de règims de pluges. Però mentre que la disponibilitat d’aigua serà més incerta, les nostres activitats provoquen una creixent demanda de l’aigua. Al mateix temps estem contaminant els aqüífers amb nitrats provinents de la indústria ramadera.

A més a més, tot i que els últims anys s’han fet millores en els sistemes de reg agrícola, és obvi que queda un gran camí per recórrer, pel que fa el tipus de cultiu a plantar (que s’hauria d’ajustar al règim mediterrani de pluges), com també pels sistemes de reg i les pèrdues en el transport. És obvi que la partida a tres bandes “riu – aigua de boca – agricultura” és una relació cada vegada més tensa a la Muga.

#magradalamuga2

Què demanem?

La IAEDEN-Salvem l’Empordà i moltes altres entitats ecologistes i també col·lectius científics de tot Catalunya ja han fet arribar les seves preocupacions a l’Agència Catalana de l’Aigua. Reclamem que defineixin un cabal mínim per la Muga i que la Generalitat de Catalunya es prengui seriosament la gestió sostenible de l’aigua, com a política de conservació bàsica dels recursos més elementals del país.

Fés còrrer la veu!

Si t’agrada la Muga tal i com és ara, penja una fotografia a twitter o instagram amb l’etiqueta #magradalamuga

Us demanem que ens ajudeu a difondre la campanya a  les xarxes socials a través de les vostres fotografies. Recopilarem les fotografies a aquesta pàgina i cada setmana destacarem les que més ens agradin!

Vius vora la Muga? Descarrega el fulletó per difondre #magradalamuga

Què podem fer?

Ens hem de mobilitzar i donar suport a les al·legacions que s’han presentat, reclamant públicament que la Muga tingui un cabal ecològic garantit.

Descarrega’t informació

Comunicat MUGA
Article Empordà
Infosalvem MUGa

+ info:  Plataforma Aigua és Vida

Darreres notícies

#magradalamuga2

Si t’agrada la Muga tal i com és ara, penja una fotografia a twitter o instagram amb l’etiqueta #magradalamuga Mira la gent que ja ha participat: