In Custòdia Agrària

El proper divendres 3 de desembre la IAEDEN junt amb la Xarxa de Conservació de la Natura (XCN) hem organitzat una visita tècnica sobre la reconversió a ecològic de granges de porcí, a la finca agropecuària LLAVORA (www.llavora.cat) de Ventalló. La trobada és a les 10 del matí i durarà 3 hores. L’activitat es troba emmarcada dins el Pla anual de Transferència Tecnològica, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Llavora és una de les poques granges de porc ecològic que hi ha a Catalunya, i l’única de l’Empordà. La seva experiència resulta, doncs, especialment modèlica per avançar cap a un altre enfoc de la ramaderia porcina a casa nostra, i és per aquest motiu que la IAEDEN ha cregut positiu establir-hi un acord de Custòdia Agrària, a través del qual uns i altres ens emplacem per treballar a favor de la sostenibilitat al nostre territori.

Els porcs de Llavora neixen i es crien a l’Empordà, se sacrifiquen en un escorxador municipal de petita capacitat i els productes s’elaboren en un obrador artesanal, tot en un radi de 5 km. A la granja Llavora es vetlla pel benestar animal, amb unes instal·lacions adaptades al seu comportament natural. L’alimentació de les bèsties es pot considerar de km0, el gra prové pràcticament tot dels camps propis o d’altres pagesos ecològics de la zona, i es converteix en pinso en un molí recuperat al mateix poble. I no es generen purins. En aquesta jornada tècnica es podrà veure directament el funcionament de la granja, de la mà del seu responsable Pino Delàs.

0