Plataforma Salvem Garriguella 

La plataforma Salvem Garriguella es crea a partir que la IAEDEN informa sobre un projecte de macrocàmping que es vol construir entre Garriguella i Peralada.

El projecte consta d’un càmping situat al voltant de Mas Tòfol en sòl no urbanitzable, amb capacitat per a 665 unitats d’acampada, és a dir 1995 usuaris. La superfície total és de 17,5 ha i la d’acampada de 12,14 ha. Amb una edificabilitat total de 8740m2. Cal tenir en compte que la població de Garriguella és de només 854 habitants i és un municipi vinculat a la terra, a la seva agricultura i pagesia amb cooperatives importants de vi i oli.

PROJECTE GUANYAT I DESESTIMAT!
La Comissió d’Urbanisme de Girona celebrada el 10 de Maig de 2018 ha emès un informe desfavorable i, per tant, no es podrà fer l’aprovació provisional del projecte. Podeu consultar el projecte AQUÍ
La lluita sempre dóna els seus fruits!
A mitjans de maig s’ha sol·licitat informació per escrit d’aquest informe per conèixer la resolució al detall.

A l’hivern de 2016-2017, la IAEDEN-Salvem l’Empordà es va assabentar de la tramitació d’un projecte de macro-càmping a Garriguella i va presentar al·legacions. Per informar els veïns i veïnes de Garriguella, vam repartir fulls informatius a totes les cases del poble i alguns dels quals ens van contactar de seguida i la Cooperativa de Garriguella va organitzar una xerrada pública per donar més informació i obrir el debat al poble. Des de llavors, els veïns i veïnes de Garriguella han començat a mobilitzar-se en contra d’aquest projecte i han creat la plataforma Salvem Garriguella.

En el manifest expressem el nostre rebuig i expliquen els arguments en contra del macro-càmping: considerem que el projecte respon a un model econòmic i turístic caduc que no volem que s’estengui per l’interior de la comarca ni per un municipi especialment vinculat amb el paisatge, la vinya i l’olivera.

En aquests moments (finals de juliol de 2017), el projecte es troba aprovat inicialment per l’Ajuntament, que l’haurà d’aprovar provisional abans de l’aprovació definitiva per la Comissió d’Urbanisme.

El primer acte públic es va celebrar el 9 de juliol, amb una caminada guiada per a la finca afectada pel projecte i un vermut popular.

Primer acte públic de la plataforma, el 9 de juliol de 2017, una caminada guiada per a la finca afectada.

El macro-càmping es pretén construir en una zona especialment protegida per dues figures territorials de la normativa vigent:

1) El Pla territorial parcial de comarques gironines classifica el lloc on s’ubica el càmping com a sòl de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic. La normativa d’aquest Pla restringeix les actuacions d’implantació d’activitats o usos intensius només a casos excepcionals de comprovat valor estratègic. El projecte del macro-càmping incompleix aquest Pla pel fet que no es garanteix la conservació de l’espai i els valors intrínsecs que el conformen i pels que està protegit i, a més, en cap cas es justifica el seu valor estratègic.

2) El Pla director urbanístic de la Serra de Rodes classifica l’àmbit com a sòl no urbanitzable de protecció territorial i, per tant, no apta per al desenvolupament urbà. El Pla preveu la possibilitat que es puguin admetre, en casos justificats, implantacions d’activitats o instal·lacions de valor estratègic i d’especial interès supramunicipal. La instal·lació d’un macro-càmping privat no té aquest valor ni interès.

plnol-ubicaci-comarcal-macro-cmping-garriguella

Descripció genèrica

Càmping situat al voltant de Mas Tòfol en sòl no urbanitzable, amb capacitat per a 665 unitats d’acampada, és a dir 1995 usuaris.

Superfície total: 17,5 ha

– Superfície d’acampada: 12,14 ha

– Edificabilitat: 8740m2

Població Garriguella: 854 habitants

Població Peralada: 1835 habitants

Per què pensem que el projecte d’un macro-càmping perjudicaria al municipi i a la comarca?

 • Per l’impacte paisatgístic i model territorial insostenible:
  Aquest càmping desvirtua el paisatge i fragmenta el territori. Es tracta d’una urbanització tova però molt densificada que necessita el redimensionament de totes les infraestructures.
 • Perquè l’aigua és un bé escàs i preuat:
  L’augment de 2000 habitants posa en qüestió la suficiència d’aigua pel poble de Garriguella (i pobles veïns) en un escenari de canvi climàtic que afavoreix situacions d’estrès hídric (quantitat i qualitat de l’aigua insuficient).
 • Perquè respon a un model econòmic caduc:
  Aquest càmping respon a un model turístic de massificació i de “pa per avui i fam per demà” estès en el litoral i caracteritzat pel benefici d’uns pocs (promotors i especuladors) i la precarització laboral.
 • Per l’impacte acústic i lumínic:
  Tenint en compte l’emplaçament, es preveu una significativa contaminació acústica i lumínica que perjudicarà el benestar i el descans dels altres habitants de la zona.

Documents i més informació

Què demanem?

A l’Ajuntament:

 • Que respongui a l’interès majoritari del poble i, per tant, que no faci l’aprovació provisional del projecte. L’ajuntament hauria de respondre a les inquietuds del poble, no a les necessitats dels promotors ni de la Comissió d’Urbanisme que els dóna cobertura.
 • Que reflexioni de nou sobre el projecte. Rectificar és de savis.

A la Comissió d’Urbanisme:

 • Que revisi a detall el projecte. Que no aprovi un projecte que respon a un model territorial caduc, que no compleix amb la normativa vigent ni amb els preceptes mínims d’un projecte d’aquesta envergadura.
 • Que garanteixi la protecció dels terrenys que li atorga el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines (sòl de protecció paisatgístic i agrari) i el Pla Director urbanístic de la Serra de Rodes (sòl de protecció territorial) i que permeti l’ús pel qual s’ha preservat.

Què pots fer?

Signa el MANIFEST!

També pots signar la recollida de signatures online a change.org.

Vine a les mobilitzacions de la plataforma Salvem Garriguella -que anunciarem en aquesta web- i fes córrer la veu: comparteix aquesta pàgina en les teves xarxes socials.

Tractorada organitzada per l'Unió de Pagesos, 12 d'agost de 2017.

0