#FocEmpordà2012
En aquests dies, amb nombrosos incendis arreu de Catalunya, volem recordar que fa deu anys dels darrers grans incendis a l’Empordà. El 22 de juliol de 2012 es va declarar un incendi a la Jonquera i un altre a Portbou que, fins al 30 de juliol, van cremar un total de 12.943 Ha en 19 municipis i van deixar quatre morts, diversos ferits, gent que va perdre casa seva, i també ramats morts.
L’Alt Empordà és una de les comarques de Catalunya que ha patit més grans incendis. Recordem també el del juliol de 1986, amb 19.612 Ha cremades i quatre tripulants d’un hidroavió francès morts a la muntanya de Cantallops o el de l’agost de l’any 2000 que va cremar 6.449 Ha, moltes d’elles al Parc Natural del Cap de Creus.
L’incendi d’ara fa deu anys va tenir un gran impacte social i la IAEDEN va llançar la campanya “Foc al cor” amb la voluntat de recollir 13.000 €, 1 € per Ha cremada, i destinar-los a iniciatives relacionades amb la recuperació i la gestió de les zones afectades, que servissin per a la prevenció d’incendis forestals i contribuïssin a l’ús, gestió i explotació sostenible del territori, que tinguessin un benefici per a l’economia local i la comunitat, i estiguessin relacionats amb l’aprofitament forestal, l’agricultura, la ramaderia, la producció energètica, el gaudi del medi natural, el turisme o el sector cultural.
Ara bé, les administracions són qui ha de fer una adequada política agrícola i forestal, i urbanística, i si no és així, els grans incendis s’aniran repetint, agreujats encara més amb el canvi climàtic.
Pensem que ara, deu anys després del gran incendi de 2012, seria un bon moment per analitzar com s’ha recuperat el bosc en aquests anys, quina gestió forestal s’està fent i quines mancances té i què suposa el canvi climàtic per al risc d’incendi forestal.