GRUP D’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
Ja fa uns dos segles que els humans vivim aquell període geològic que cada cop més entesos anomenen “l’antropocé”. Vol dir que, ara mateix, l’espècie humana seria el principal factor de transformació de la superfície terrestre i de la biosfera. I és que les nostres excavadores, formigoneres, deixalles, plàstics de tota mena, i emissions estan provocant allò que els científics anomenen “canvi global”. Una gran extinció d’espècies, la contaminació, l’esgotament de recursos naturals i el canvi climàtic són alguns dels seus efectes. I tots ells estan deixant un planeta cada cop menys habitable per a les futures generacions.
D’entre tots aquests efectes, el canvi climàtic seria el repte més urgent, ja que ens resten pocs anys per a evitar les seves pitjors conseqüències. D’aquí ve que considerem la situació actual en clau d’emergència climàtica”. Per tot plegat, la nostra entitat us ofereix un recull de propostes que us ajudin a contribuir a mitigar aquest “canvi global”. I, en especial, aquest “canvi climàtic”.
Clica amunt per trobar propostes de mitigació
Clica amunt per trobar propostes de mitigació
BIBLIOGRAFIA
A continuació us presentem una selecció de llibres que us recomanem per entendre el canvi climàtic i us en feu una primera idea sobre el tema.
“EL CLIMA ESTÀ EN NUESTRA MANOS”
Autor: Tim Flannery – Editorial: Taurus
Aquest deu ser, possiblement, un dels millors llibres divulgatius sobre el canvi climàtic. L’autor fa servir un llenguatge clar i transparent, mentre evita els tecnicismes innecessaris. Això no desmereix per res, però, que el seu contingut resulti ben estructurat i argumentat. En ell s’expliquen tant les causes com les conseqüències del canvi climàtic i l’escalfament global, fent servir exemples molt didàctics. I inclou, per descomptat, tot un ventall de solucions i alternatives possibles. Molt amè i fàcil de llegir, és, segurament, el millor llibre sobre el tema per a recomanar a la gent més jove (…i no tan jove).
“SIS GRAUS; EL FUTUR EN UN PANETA MÉS CÀLID”
Autor: Mark Lynas – Editorial: Librooks
Aquest llibre va ser premiat per la Royal Society com el millor llibre de divulgació científica. En ell, l’autor presenta d’una forma molt amena i ben argumentada els efectes catastròfics més probables que provocaria el canvi climàtic sobre el nostre planeta. Aquests efectes es distribueixen, però, en clau de cada grau d’augment de la temperatura mitjana del nostre planeta. Per la qual cosa, els capítols es divideixen de l’1 al 6; un per a cada grau de temperatura que s’hagi anat afegint a l’augment estimat. El llibre resulta tan visual que la National Geographic va editar un vídeo amb el mateix títol on presentava en imatges el contingut de cada un dels seus capítols.
A continuació recomanem els següentes llibres per si voleu aprofundir una mica més sobre el tema.
“CALOR; CÓMO PARAR EL CALENTAMIENTO GLOBAL”
Autor: George Monbiot – Editorial: RBA
El seu autor és, possiblement, el periodista ambiental més acreditat del nostre planeta. En aquest llibre ens presenta tot el ventall de mesures que s’haurien d’aplicar per frenar els pitjors efectes del canvi climàtic… si aconseguíssim aturar a temps les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle. El llibre recull tot un seguit d’estratègies i mesures a aplicar sobre els nostres sistemes de transport, i de generació i consum energètic.
“ESTO LO CAMBIA TODO; EL CAPITALISMO CONTRA EL CLIMA”
Autor: Naomi Klein – Editorial: Paidós
L’autora argumenta de manera molt lúcida com la culpa de tot plegat rau en el nostre sistema políticoeconòmic: el capitalisme. Ja que són els tentacles d’aquest sistema els que estan impedint que apliquem a temps i de manera racional les mesures per frenar el canvi climàtic. L’autora ens presenta tot l’entramat d’interessos egoistes, irracionals i suïcides que impulsen als poders fàctics a perpetuar un sistema energètic catastròfic. En poques paraules, no hi haurà prou de canviar el nostre sistema energètic, ja que també necessitarem canviar el nostre sistema econòmic.
“THE ATLAS OF CLIMATE CHANGE; MAPPING THE WORLD’S GREATEST CHALLENGE”
Autors: Kristin Dow i Thomas E. Dowing – Editorial: Earthscan
Aquest llibre recull un bon grapat d’infografies i mapes que il·lustren
magníficament tant les causes que provoquen el canvi climàtic com els seus efectes a llarg termini, i els distribueix sobre l’hemisferi terrestre en forma de percentatges comparatius. En poques paraules, el llibre us ofereix una eina visual immillorable per entendre a cop d’ull d’on venim i tot el que ens espera.
“EN LA ESPIRAL DE LA ENERGÍA; HISTORIA DE LA HUMANIDAD DESDE EL PAPEL DE LA ENERGIA (VOLUM I)”
Autors: Ramón Fernández Durán i Luís González Reyes – Editorial: Libros en acción (editorial d’Ecologistes en Acció)
En aquest primer volum els seus autors ens presenten una visió antropològica i històrica del fenomen energètic. Aquesta ens permet saber d’on venim i com hem arribat fins aquí en clau energètica. Mentre repassen l’origen i evolució de les nostres formes d’hàbitat, de tecnologia i de transport, els autors aconsegueixen desgranar quin paper històric ha tingut la qualitat i la quantitat de l’energia disponible en el transcurs de la nostra evolució com a espècie, fins arribar als combustibles fòssils i l’energia nuclear que caracteritzen el nostre present energètic i determinen el nostre futur en general.
“EN LA ESPIRAL DE LA ENERGÍA; COLAPSO DEL CAPITALISMO
GLOBAL Y CIVILIZATORIO (VOLUM II)”
Autors: Ramón Fernández Durán i Luís González Reyes – Editorial: Libros en acción (editorial d’Ecologistes en Acció)
En aquest segon volum, els autors ens parlen del present, però, sobretot, del futur i del gran risc de col·lapse de la nostra civilització que implica el conjunt de crisis que ens pot arribar a provocar el canvi climàtic. En aquest sentit, el llibre finalitza amb tot un conjunt de propostes emancipadores i superadores del capitalisme, que ens haurien de portar a substituir aquest sistema per un de nou. Els autors es refereixen a un sistema que ja no es basi en el creixement perpetu, i que, a més a més, garanteixi uns nivells més alts de justícia,
democràcia i sostenibilitat ambiental.
ALTRES CONTINGUTS PER A REFLEXIONAR…
La crisi actual pot ser una oportunitat per establir estratègies en relació a la següent crisi que ens arriba. 💪 El grup d'emergència climàtica ens convida a la reflexió recomanant-nos aquest 📽️ vídeo:https://t.co/RFPbswzI2N
— IAEDEN-SalvemEmporda (@IAEDENSalvemEmp) April 3, 2020
TANMATEIX…
Malgrat tot, et tornem a recordar que aquest Canvi Global tan sols es podrà frenar tot substituint l’actual sistema econòmic “creixentista” per un que no ho sigui (i és que el sistema capitalista no pot parar de créixer i créixer per al que fa al consum dels recursos materials i energètics).
Hem d’admetre, però, que aquest repte els costa molt als polítics, ja que implica:
- la pèrdua de poder polític per part dels poders fàctics actuals (totalment lligats a les petrolieres)
- La resistència a adoptar un nou sistema econòmic i polític que es basi a redistribuir i limitar igualitàriament el consum energètic i material entre tots els habitants de la Terra.
Vol dir que el nostre “repte personal” segurament és molt més gran del que podria semblar, ja que implicaria un intens compromís a nivell comunitari i polític. Nosaltres, com a entitat, també ens comprometem a fer-ho. En definitiva: no deixis tan sols en mans dels polítics el futur dels teus fills.