Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà considerem que l’educació ambiental ha de ser tan sols la sensibilització envers la preservació del nostre patrimoni natural comarcal, sinó, sobretot, la necessitat de fomentar entre la població empordanesa coneixements, actituds i valors per garantir un futur habitable per les futures generacions tot transformant el nostre sistema econòmic. La desertització, l’escalfament global, la pèrdua de biodiversitat, la desforestació, la contaminació, l’aparició de malalties d’origen ambiental… serien algunes de les facetes del que la ciència ja ha batejat com a Canvi Global i que amenacen amb el col·lapse de la nostra civilització a nivell planetari. Que amenacen amb deixar unes difícils condicions de vida a les futures generacions. La mateixa ciència demana a l’educació ambiental que prepari les futures generacions per mitigar aquests impactes, o per adaptar-se, en cas que alguns d’aquests impactes ja resultin inevitables.
Amb la voluntat d’actualitzar-nos proposem començar amb dues línies treball:
-
Aprofitar el nostre entramat estable d’actuacions (butlletí, mercat de segona ma, fira infantil de l’intercanvi, festa de Sant Jordi, presència a la premsa…) per transmetre un discurs més actualitzat i més educatiu.
-
Oferir un ventall d’activitats a les entitats educatives infantils i juvenils de la comarca que treballin valors propers a la nostra entitat i que fomentin el voluntariat entre els seus membres (escoltes, esplais centre excursionista…). Aquestes activitats podrien abastar camps tan diversos com l ́ecologia social, política i econòmica, l ́activisme no violent, el naturalisme, les energies alternatives, la gestió de l ́aigua i els residus, la conservació dels espais naturals o les bones pràctiques ambientals.