El passat dijous 8 de desembre, membres de Salvem l'Empordà i la Plataforma No a la MAT, han passejat una pancarta de 150 m 2 (45m x 3m) pel centre de Girona, des de la Subdelegació del Govern Espanyol fins a la Delegació del Govern Català. A la pancarta hi anava escrit la frase tant típica empordanesa: “No anem pas bé”, en referència al model energètic que impera al nostre país i que obliga a la construcció de la Línia de Molt Alta Tensió. Un grup de persones han fet passejar la pancarta mentre unes altres donaven fulls als vianants per fer propaganda de la manifestació del proper diumenge 11 de desembre. El recorregut s'ha iniciat i acabat a les dues Delegacions del Govern (Espanyol i Català) per mostrar el rebuig a la política energètica portada a terme per ambdues administracions.
Salvem l'Empordà, com a integrant a la Plataforma no a la MAT, dóna suport i convoca a tota la ciutadania a manifestar-se el proper diumenge a 11 de desembre a Girona, a les 11 del matí a la Plaça del Lleó.
Salvem l'Empordà i Plataforma No a la MAT.
----------------------------------------------------------------------------- No a la Línia de Molt Alta Tensió (MAT)! Ni aquí ni enlloc!
Què és la MAT?
És una línia de 400.000 volts (torres de 60 metres d'alçada amb una base de 400m 2 ) que volen que interconnecti els estats Espanyol i Francés a través dels Pirineus Orientals.
L'objectiu és vendre la sobreproducció d'energia nuclear francesa a l'Estat Espanyol, i aquest l'exporti a Portugal i el Marroc.
Els beneficiats serien EDF (Éléctricité de France) i REE (Red Eléctrica de Espanya) que dominarien en exclusiva el flux d'electricitat (com han fet fins ara) impedint la liberalització real del mercat elèctric.
Perquè no la volem?
perquè amb aquest model energètic (pocs centres de producció i grans infrastructures de distribució) danyem greument el mediambient i la salut de les persones.
perquè no és una infrastructura que necessitem ja que no requerim tanta energia.
perquè causa pèrdua econòmica per on passa ( turisme, pagesia, valor de les finques...) i augmenta el risc d'incendis.
perquè hi ha altres alternatives per assegurar la qualitat del subministrament a les comarques gironines.
Quines alternatives proposem?
Potenciar una nova Cultura de l'Energia que es basi en:
tenir petits centres de generació d'energia a prop del lloc de consum.
potenciar energies renovables: eòlica, solar... ben situades i planificades.
reducció del consum energètica aplicant la legislació i les mesures adequades.
elaborar un Pla d'Energia per Catalunya que realment compleixi (com a mínim) els acords de Kyoto i pugui solucionar el nostre futur i el dels nostres fills.
que els interessos dels ciutadans i el territori passin per davant dels interessos de les multinacionals.
Proper acte de resistència: manifestació a Girona el diumenge 11 de desembre a les 11 del matí a la Plaça del Lleó.
|