QUÈ ÉS LA IAEDEN?
  GRUPS DE TREBALL
  AGENDA
  BUTLLETINS
  IAEDEN.TV
  FILMOTECA
  CONTACTE
 
  Afegeix la pàgina als teus preferits Apunta't al nostre Facebook
  Afegeix la pàgina als teus preferits Apunta't al nostre Twitter
  Afegeix la pàgina als teus preferits

Afegeix aquesta web als teus Preferits

   

 
NOTÍCIES del 2013 (juliol-desembre)
19/12/2013
Confirmació de la suspensió cautelar!

Estem molt contents! El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estimat el contenciós (presentat per ARA i IAEDEN-Salvem l’Empordà) contra l'Acord de Govern que aprova les zones de desenvolupament prioritari de parcs eòlics de Catalunya! La sentència confirma la suspensió cautelar que el Tribunal ja va declarar el febrer de 2011, donant-nos la raó per la falta d’avaluació ambiental en una planificació que és de plans i programes. Però, i això és nou, també estima la falta de la participació pública en el procés. Recordareu que el govern de CiU va aprovar el mateix pla de nou el 2012 (també el tenim al TSJC, encara pendent de resolució), però esperem que aquesta sentència ajudarà de resoldre també aquest cas a favor nostre. Felicitats a tothom i moltes gràcies pel vostre suport! Comunicat

10/12/2013
Campanya de captació de nous socis IAEDEN-Salvem l'Empordà!

Per aquestes festes, comencem una nova campanya de captació de nous socis: si et fas soci o portes un soci nou a la nostra entitat, et regalem una reproducció signada i en suport rígid d'un dibuix d'en Llorenç Pascua. Les quotes dels socis representen la nostra major font d'ingressos i aspirem a arribar a l'autosuficiència econòmica. Amb el nostre treball volem protegir el patrimoni natural que és de tots, i volem contribuir a deixar un món millor per a les futures generacions, fomentant la sostenibilitat ambiental, la cultura del decreixement i la democràcia participativa; sense estar vinculats a cap partit polític i sense afany de lucre. Fes un nou soci!

03/12/2013
Butlletí i activitats d'hivern de la IAEDEN-Salvem l'Empordà

Ja hem enviat per correu convencional als nostres associats el butlletí número 151 de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, que és el d'aquest hivern. També us el podeu descarregar amb pdf, juntament amb els altres butlletins, a l'apartat del butlletí. Així mateix hem calendaritzat una sèrie d'activitats que podeu consultar a l'agenda d'aquesta web. Esperem que us agradi.

Bon hivern a tothom!

03/12/2013
Tanquem la campanya Foc al Cor: tots els projectes subvencionats s'han enllestit en el termini d'un any

Després de l'incendi que va començar a la nostra comarca el 22 de juliol de l’any passat, la IAEDEN-Salvem l’Empordà va engegar la campanya Foc al Cor-Salvem l'Empordà, responent així a la gran mobilització de la societat civil catalana que volia ajudar a recuperar les pèrdues de l'estrall. La nostra entitat es va decidir per a una campanya de micromecenatge i, en 40 dies, va assolir l'objectiu de 13000€ (un euro per hectàrea cremada).

Des de l'inici es va apostar per una total transparència de la gestió dels diners recaptats i es va realitzar una convocatòria de projectes de recuperació en la qual un jurat tècnic i científic va triar 9 projectes d'un total de 17 projectes presentats. L’import atorgat es va decidir en funció de les necessitats econòmiques, la innovació, sostenibilitat i viabilitat del projecte. Els projectes s'havien de realitzar en el termini d'un any, començant l'1 de novembre 2012, i ara podem anunciar que tots els participants han complert i desenvolupat els seus projectes tal com estava previst. Recordem que les bases de la convocatòria establien que els projectes fossin relacionats amb la prevenció d’incendis i/o potenciar l'ús sostenible del territori i l'economia local, social i ambientalment responsable. Estem convençuts que tots els projectes han contribuït, d'una forma o altra, als objectius proposats. Llegiu els projectes desencolupats: Comunicat de premsa , web de la campanya Foc al Cor

26/11/2013
Festival de les Aus en suport al Centre de Fauna dels Aiguamolls!

Els dies 6, 7 i 8 de desembre, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà celebra els seu 21è aniversari del Festival de les Aus, amb un munt d’activitats relacionades amb el món de les aus i la natura en general. Enguany amb ple suport al Centre de Fauna. El Festival de ls aus és un dia molt esperat a la comarca. Una cita històrica que molta gent vinculada en el món de la natura o que li agrada s’acosta per participar de les moltes activitats que s’organitzen. Una manera de fer una jornada de portes obertes al Parc i a tot el món de la natura. El bar el portarà la IAEDEN i els beneficis aniran pel Centre de Fauna. Díptic d’activitats.

27/10/2013
15.000 € ens ha costat salvar la Vall de Santa Magdalena

Avui en roda de premsa hem informat que la sentència del contenciós administratiu declara el Pla parcial de la Vall de Santa Magdalena (Terrades) nul de ple dret. La IAEDEN-Salvem l'Empordà celebra aquesta nova victòria i, a la
vegada, denúncia d'haver hagut de pagar 15.000€ per demostrar una obvietat. Comunicat VideoTramuntanaTV

27/10/2013
Èxit de la "Fira Infantil de l'Intercanvi" i el "Mercat de segona mà"

Aquest diumenge la IAEDEN-Salvem l’Empordà ha ocupat la Rambla de Figueres amb la seva "Fira infantil de l'intercanvi" i amb el seu "Mercat de segona mà". Mentre que la primera cerca fomentar el reciclatge, la reutilització i la reducció del consum material i dels residus entre els més menuts, el mercat de segona ma (tot perseguint els mateixos objectius entre els més grans) també ens permet obtenir certs ingressos que ens ajuden a finançar les nostres lluites pel futur de la comarca i pel futur dels nostres fills. En certs moments la Rambla bullia de gent que d'aquesta manera s'apropaven una mica més a les nostres causes. Volem agrair especialment a un grup d'alumnes de quart d'ESO de la Salle de Figueres que varen respondre a la crida dels seus professors a col.laborar amb les entitats figuerenques. Tots ells varen treballar colze a colze amb nosaltres com si fossin uns voluntaris més. Gràcies per la vostra participació. I gràcies també a tots i totes els que vareu assistir durant tota la jornada.

23/10/2013
HEM ATURAT LA URBANITZACIÓ DE LA VALL DE SANTA MAGDALENA (TERRADES)!

Vine a celebrar-ho aquest diumenge 27 d’octubre a les 12 de migdia a la Rambla de Figueres. Roda de premsa oberta i brindis amb cava. No cedirem ni un pam de terra a l’especulació!

17/10/2013
“ Aumento de Capacidad de la carretera N-II Tramo Orriols-Bàscara ”

Fomento projecta el desdoblament de la N-II en el tram d'Orriols-Bàscara per l'augment del trànsit de vehicles pesants sense tenir en compte que aquests ja tenen l'obligació de passar per l'autopista entre Maçanet de la Selva i la Jonquera. Comunicat

12/09/2013
Butlletí i activitats de tardor de la IAEDEN-Salvem l'Empordà

Ja hem enviat per correu convencional als nostres associats el butlletí número 150 de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, que és el d'aquesta tardor. També us el podeu descarregar amb pdf, juntament amb els altres butlletins, a l'apartat del butlletí. Així mateix hem calendaritzat una sèrie d'activitats que podeu consultar a l'agenda d'aquesta web. Esperem que us agradi.

Bona tardor a tothom!

28/08/2013
Comencen les activitats de la campanya SOSpeix

Dins la campanya de "SOSpeix", organitzada per l ’ANG i la IAEDEN – Salvem Empordà, presentem una sèrie d'activitats per potenciar un consum responsable de peix i marisc. Hi ha multitud de sortides on us podeu apuntar!! Les podeu consultar a l'Agenda i en aquest díptic.

27/08/2013
Aturem el PRINCALB!!

Sota el paraigües del PRINCALB (Pla de prevenció d’incendis del cap de Creus i l’Albera) i amb els 1,8 milions d’euros que el 'Ministerio de Agricultura' ha destinat a la zona cremada, s’estan executant obres sense els projecte, permisos o informes necessaris. El pla PRINCALB, que hem denunciat vàries vegades des del 2011, segueix sense complir cap dels requisits obligatoris de la normativa mediambiental. A més, algunes de les actuacions que es realitzen són més aviat contràries a la prevenció d’incendis.

Comunicat

22/07/2013
Anem pel bon camí! Ho aconseguirem!

Aquesta setmana la Generalitat de Catalunya ha emès un comunicat que confirma que la pressió popular que hem realitzat des del territori està donant els seus fruits.

Felicitats a tothom i seguim lluitant!!!

Comunicat de la Generalitat

 

22/07/2013
1 any després del foc...

Ha passat un any des del gran incendi de l’Alt Empordà i una de les preguntes que ens hem de fer és: Com s’estan recuperant els ecosistemes afectats? Hi ha evidència científica des de fa anys que la majoria de les espècies vegetals d’aquestes comunitats mediterrànies es regeneren de manera natural amb certa facilitat després d’un foc, ja sigui rebrotant o germinant. Els suros, el tipus de bosc amb més superfície cremada, rebroten després d’un incendi, igual que moltes plantes llenyoses del seu sotabosc. Podem comprovar com suros i brucs, entre d’altres, estan efectivament rebrotant amb vigor. La garriga, on predomina el garric, és un altre ecosistema afectat pels incendis i que gaudeix d’una notable regeneració natural. El tercer gran ecosistema afectat son els boscos de pi blanc. Aquest no rebrota, però els pinyons resisteixen les altes temperatures i poden germinar després d’un incendi. Ara bé, la majoria de pinedes estan essent tallades amb l’entrada de maquinària pesada per tal d’intentar treure un profit de la fusta. Així doncs, aquests boscos no estan en cap procés de regeneració natural com sí que ho estan les suredes i la garriga. Comunicat

14/07/2013
La IAEDEN considera insuficient el pla de mínims pel Centre de Fauna

La IAEDEN considera insuficient el pla de mínims per al Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l’Empordà, ja que no garanteix la seva continuïtat a mig termini. L’entitat aposta per a mantenir les funcions actuals del Centre, considerant-t’ho la millor opció tant econòmica com de benestar per als animals. La pressió popular de les darreres setmanes ha aconseguit fer reconsiderar la decisió presa pel l Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de tancar Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l’Empordà. Les prop de 8.000 firmes recollides i l’èxit de l’acte de suport realitzat el passat 7 de juliol en el Cortalet, han obligat a reconsiderar aquesta polèmica decisió que deixaria sense equipaments d’aquestes característiques a les comarques gironines. Comunicat.

14/07/2013
Aliança d'entitats en oposició al model de desenvolupament de l'energia eòlica

Entitats de diferents territoris catalans han presentat conjuntament un contenciós administratiu al TSJC contra l'Acord de Govern 120/2012 del 20 de novembre d'aprovació del Pla de determinació de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de parcs eòlics, que aprova de nou el mateix Pla que el 2010 es va suspendre cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Comunicat

07/07/2013
Èxit de la concentració als aiguamolls!!

Més de mig miler de persones s’han concentrat avui per exigir que no es tanqui el Centre de Fauna. A l’acte hi ha intervingut els grups d’animació infantil País de Xauxa i Els Xancleta. Hi ha hagut parlaments de la Marta Ball-llosera i en Jordi Sargatal. L’actor figuerenc Gerard Carrion ha llegit el manifest i la colla castellera Els Vailets de l'Empordà (de Castelló d'Empúries) ha aixecat dos pilars. Demanem reunió urgent amb el Conseller Pelegrí. Seguim lluitant!!

Vídeo de TramuntanaTV de l’acte.

 
Coneix Can Met
Oficina tècnica
Galeria d'imatges