Al passat 4 de març, diferents col·lectius i persones de la comarca vam crear la plataforma SALVEM L’EMPORDÀ DE PURINS amb l’objectiu de recuperar els nostres aqüífers i reclamar una moratòria immediata de noves obertures i ampliacions de macro-granges de porcí i d’aviram.
Si esteu preocupats per aquest tema i voleu col·laborar, podeu venir a la propera reunió i/o fer-nos arribar un correu a iaeden@iaeden.cat i us incorporarem en el llistat d’informació de la plataforma.
34 municipis de l’Alt Empordà estan inclosos en la Zona vulnerable 1 en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes: Armentera, Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Borrassà, Cabanelles, Cabanes, Cistella, Far d’Empordà, Figueres, Fortià, Garrigàs, Lladó, Llers, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Peralada, Pontós, Riumors, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Santa Llogaia d’Àlguema, Saus-Camallera, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilafant, Vilamacolum, Vilamalla, Vilanant, Vila-sacra, Vilaür.
Al mateix temps, hi ha projectes de noves granges o ampliacions de granges existents en 22 municipis. És important la implicació de tothom en aquest problema tan greu.
Trobareu més informació sobre el tema en el reportatge de la Directa (11min.) que explica les problemàtiques que està generant la ramaderia intensiva del porc a Osona i que complementa molt bé el 30 minuts que va fer TV3. A Osona són 5 porcs per persona, a l’Empordà tenim 3 porcs per cap, de moment.
Us hi esperem!