Cultivant biodiversitat: recuperem els prats de dall
Cultivant biodiversitat és un projecte del grup de Custòdia Agrària de la IAEDEN-Salvem l’Empordà que té com a objectiu la conservació dels prats de dall a l’Albera i basses temporànies, entenent que són part del mateix conjunt hidrològic i que es troben entre els hàbitats d’interès comunitari més singulars de la zona.
Els prats de dall són hàbitats semi-naturals que han de ser objecte de maneig permanent per garantir-ne la conservació. Els diferents estudis realitzats adverteixen que la seva conservació no està garantida a llarg termini degut a la manca de relleu generacional i sovint pel sobrepastureig. Per altra banda, les basses temporànies són hàbitats d’interès comunitari prioritaris i reconeguts per la seva elevada biodiversitat i la seva singularitat florística. La seva conservació és una prioritat pel grup de custòdia agrària de la IAEDEN i per això cal un reconeixement de la feina realitzada pels pagesos de la zona durant molts anys.
L’objectiu general del projecte Cultivant Biodiversitat és garantir la conservació dels prats de dall i basses temporànies de l’Albera i comptabilitzar l’ús agroramader amb la conservació dels seus valors naturals.
El grup de Custòdia Agrària sovint organitza activitats per difondre els tresors d’aquests habitats i col·laborar en les tasques de recuperació: les anunciem en l’agenda i també les podeu trobar, amb altres notícies del projecte, al blog de Custòdia Agrària.
JORNADES. OCELLS I RATPENATS EN EL CONTROL BIOLÒGIC DE PLAGUES. CRITERIS D’INSTAL·LACIÓ ADEQUADA DE CAIXES. Mollet de Peralada, 18 de novembre de 2017
En aquesta secció us presentem les ponències que es van realitzar en la Jornada tècnica sobre el Control biològic de plagues realitzada el 18 de novembre a Mollet de Peralada. Unes jornades que es van realitzar en el context del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP.
Programa de les jornades:
1. BENEFICIS I SINERGIES DE LA PRESÈNCIA DE DETERMINATS OCELLS EN EL MANEIG AGRARI. CRITERIS BÀSICS D’INSTAL·LACIÓ DE CAIXES NIU. Jordi Baucells, expert.
2. BENEFICIS I EXPERIÈNCIES DELS RATPENATS EN EL CONTROL DE PLAGUES. CRITERIS D’INSTAL·LACIÓ DE CAIXES DORMIDER DE RATPENATS. Xavier Puig, projecte Eco-Bats.
3. CAS PRÀCTIC. EXEMPLE D’INSTAL·LACIÓ D’UNA CAIXA DE RATPENATS. Xavier Puig, projecte Eco-Bats.
Si esteu interessats en algunes de les ponències, les podreu consultar en les següents pestanyes.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
JORNADES. CONSERVACIÓ DELS PRATS DE DALL: ESTUDIS I EXPERIÈNCIES EN EL MANEIG A CATALUNYA. Sant Climent Sescebes, 7 d’octubre de 2017
En aquesta secció us presentem les ponències que es van realitzar en les Jornades sobre la conservació de prats de dall realitzades el 7 d’octubre a Sant Climent Sescebes. Unes jornades que es van realitzar en el context del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP.
Programa de les jornades:
1. INICIATIVES DES DEL PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA.
1a. Diagnosi de l’estat ecològic d’un prat de Dall
1b. Experiències de maneig al PNZVG
2. INICIATIVES DES DELS PROPIETARIS
Experiències de l’Associació de propietaris de les finques rústiques de la vall de Camprodon.
3. INICIATIVES D’ENTITATS AMBIENTALS I EXPERTESA DE LES UNIVERSITATS
3a. Cultivant biodiversitat: recuperació de prats de dall a l’Albera
Marta Ball-llosera (IAEDEN) i Joan Font (UVic)
3b. Experiència pilot de restauració de prats de dall a Collsacabra
Guillem Ms (Paisatges Vius) i Carme Casas (UVic)
4. INICIATIVES DES DE L’ADMINISTRACIÓ LOCAL
Acords de custòdia entre l’ajuntament de Cassà de la Selva i prats de dall de l’Esclet
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ALGUNES DE LES ACTIVITAT REALITZADES EN EL CONTEXT D’AQUEST PROJECTE