In Activitats, Notícies, Premis Josep Maria Àlvarez

Aquest divendres 25 d’abril a les 18:00h de la tarda va tenir lloc l’entrega de premis de recerca de Batxillerat al Cercle Sport de Figueres.

En el cas dels XXXV Premis Josep M. Álvarez a treballs de recerca de medi ambient i natura , s’ha decidit atorgar dos accèssits i un primer premi als treballs següents, destacant la seva solidesa metodològica, la rellevància dels temes investigats i la contribució a la comprensió dels problemes ambientals i ecològics:

Primer premi

Títol: Els ratpenats com a bioindicadors de la qualitat ambiental del bosc de ribera Autora: Olga Perianes Comulada

Aquest estudi aprofundeix en la relació entre la presència de ratpenats i la qualitat dels ecosistemes de ribera, analitzant com la diversitat d’espècies de ratpenats pot reflectir l’estat de conservació del medi. La recerca s’ha basat en el projecte QuiroRius, que té com a objectiu principal monitoritzar la biodiversitat de ratpenats en diferents zones de ribera per determinar la seva vinculació amb factors com la contaminació de l’aigua, la degradació de la vegetació ripària i l’impacte de l’activitat humana.

El treball presenta una metodologia acurada, basada en l’ús de detectors d’ultrasons per registrar l’activitat dels ratpenats, complementada amb l’anàlisi de variables ambientals per interpretar els resultats. El jurat ha destacat la precisió en la recollida de dades i la interpretació de les conclusions, que aporten una visió clara sobre el paper dels ratpenats en els ecosistemes de ribera.

Aquest estudi contribueix a la comprensió de la biodiversitat en ambients fluvials i ofereix una aproximació útil per a la conservació i gestió dels hàbitats de ribera, aspectes que poden ser d’interès per a la gestió ambiental i la preservació dels ecosistemes naturals.

Primer premi d’accèssit

Títol del treball: Estudi de la merla d’aigua a la Riera Major Autora: Jordina Baucells Romeu

Aquest treball analitza la presència de la merla d’aigua a la Riera Major, amb l’objectiu d’establir una relació entre la seva abundància i les condicions ecològiques del medi. Per fer-ho, l’autor ha realitzat observacions sistemàtiques sobre la freqüència de la merla en diferents punts de la riera, analitzant variables com la qualitat de l’aigua, la vegetació ripària i la presència de contaminants.

El jurat ha valorat positivament la metodologia aplicada en el treball de camp, basada en el seguiment d’individus de la merla d’aigua mitjançant observació directa i amb GPS i la recollida de dades ambientals. La comparació amb altres trams fluvials de característiques similars ha permès extreure conclusions sobre la relació entre l’estat del medi i la presència d’aquesta espècie. El treball aporta informació útil per entendre la importància dels ocells com a indicadors de la salut dels ecosistemes aquàtics, un aspecte que té implicacions en la gestió de la biodiversitat fluvial.

Segon premi d’accèssit

Títol: La presència de microplàstics a les costes de Sitges Autora: Claudia Harland Rodríguez

Aquest treball se centra en l’anàlisi de la contaminació per microplàstics en diverses platges de Sitges i en la comparació d’aquests resultats amb el distintiu de Bandera Blava, que reconeix les platges amb una suposada alta qualitat ambiental. La recerca parteix de la hipòtesi que el distintiu no garanteix l’absència de microplàstics, tot i la bona qualificació de la qualitat de l’aigua.

El jurat ha valorat la claredat en la hipòtesi, la metodologia detallada i la reflexió sobre la gestió ambiental de les platges, subratllant la necessitat de revisar els criteris de certificació ambiental per incloure la detecció de microplàstics com un factor clau en la qualificació de la qualitat de l’aigua. El treball ofereix una perspectiva interessant sobre la contaminació marina i la fiabilitat dels distintius ambientals, amb implicacions en les polítiques de conservació del litoral.

Enhorabona als premiats i a tots el participants!

Imatges de Manel Casanoves:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0