QUÈ EN PENSA LA IAEDEN SOBRE EL DESPLEGAMENT DE LES FONTS D’ENERGIA RENOVABLE A L’ALT EMPORDÀ?
PER QUÈ SÓN TAN IMPORTANTS LES FONTS D’ENERGIA RENOVABLE?
Perquè, i tal com defensa la comunitat científica, a causa de l’escalfament global d’origen antropogènic derivat del canvi climàtic, resulta imprescindible la reducció de gasos d’efecte hivernacle, tot apostant per les fonts d’energia anomenades “renovables”, ja que aquestes no generen aquesta mena de gasos.
I LA UNIÓ EUROPEA, QUÈ EN DIU AL RESPECTE?
En aquest sentit, la UE s’ha pronunciat a favor d’accelerar l’adopció de les fonts d’energia renovable per tal d’aconseguir l’objectiu de reduir les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle en, com a mínim, un 55 % per l’any 2030. Per aquest motiu, promou arribar a l’any 2030 amb un 42% de producció d’energia renovable en cada país de la unió.
I QUÈ MÉS DIU…?
Doncs que, si bé abans del maig del 2024 els estats membres ja haurien d’haver designat les zones preferents d’implementació de les energies renovables tant en l’àmbit terrestre com en el marí, també declara que tant les unes com les altres haurien d’ocasionar el mínim impacte ambiental possible.
Per aquest mateix motiu s’hi exclourien:
- les zones Xarxa Natura 2000
- les rutes definides de migració d’aus.
A afegir en aquest sentit, però, que l’Estratègia de Biodiversitat de la UE també obliga els estats membres a protegir un 30% del seu espai terrestre i un 30% del seu espai marítim.
I si bé l’Estat Espanyol ja compta amb un 27% de la seva superfície terrestre protegida, tan sols compta amb el 13% de la marítima.
Cal destacar, en aquest sentit, que tant l’Albera com el golf de Roses:
- són espais d’alta biodiversitat
- compten amb zones Xarxa Natura 2000
- són zones de migració d’aus
És impensable pensar, llavors, que aquest objectiu d’ampliar les zones protegides marítimes fins a arribar al 30% de l’espai marítim de cada país, no contempli, actualment, la protecció del golf de Roses, un espai natural molt proper al Cap de Creus, les Medes i el Montgrí, i una de les zones marítimes amb més biodiversitat de la península Ibèrica (a subratllar que el govern espanyol ha desestimat que s’instal·li cap parc eòlic en altres zones del litoral mediterrani espanyol que compten amb unes condicions biològiques semblants).
ALESHORES, PER QUÈ ENS OPOSEM A LA INSTAL·LACIÓ DE PARCS EÒLICS A L’ALBERA I AL GOLF DE ROSES, SI ÉS ON FA MÉS VENT?
Doncs, precisament, per dos motius.
- per què són espais molt sensibles, productius i rics en biodiversitat
- per què ambdues zones són corredors migratoris d’aus i de cetacis (zones que, segons la directiva europea, no són idònies per a instal·lacions d’aquest tipus a causa de l’impacte negatiu que suposen sobre la seva biodiversitat).
AMB TOT AIXÒ, S’HAURIA D’ENTENDRE QUE ENS OPOSEM A LES FONTS D’ENERGIA RENOVABLE?
No, evidentment.
Al que ens oposem, realment, és als grans projectes eòlics i solars ubicats en espais altament sensibles mediambientalment, així com a les grans instal·lacions destinades a exportar l’energia i a especular econòmicament amb la producció energètica.
En canvi, apostem per potenciar la generació d’energia renovable per autoconsum i les comunitats energètiques destinades a abastir preferentment a la població local.
I, DAVANT TOT PLEGAT, QUINA ALTERNATIVA PROPOSEM?
Doncs, i amb la voluntat de no obviar tampoc els principis de la justícia energètica, climàtica i social, proposem un model de desenvolupament de les fonts d’energia renovable que respecti els punts que podreu trobar en el següent enllaç.
Anterior text explicatiu
L’energia és un tema central a la IAEDEN: la lluita contra la MAT i les prospeccions marines per hidrocarburs, el debat de la implantació de l’energia eòlica a la comarca o la contaminació i el malbaratament de l’aigua. El 2010, el grup d’energia va impulsar el projecte “Energia: De l’ecopoble a l’ecocomarca” amb una prova pilot al municipi d’Ordis, que estudiava exemplificar alternatives reals de la producció d’energies renovables de manera descentralitzada.
Tots els conflictes relacionats amb l’energia que podem trobar a la comarca, però, tenen un origen i unes repercussions més enllà i la col·laboració amb altres entitats resulta imprescindible. El nostre contacte, primer amb companys d’entitats gironines i, després, amb col·lectius de tot Catalunya, es va concretar a l’octubre de 2013, en la creació de la Xarxa per la sobirania energètica.
En la situació actual de canvi climàtic, l’imminent esgotament dels combustible fòssils, el greu impacte ecològic que generen aquests, i considerant els impactes i les desigualtats socials que genera la producció energètica actual, apostem per un canvi profund de model. El nou model s’ha de basar en fonts d’energies renovables i sostenibles amb criteris de màxima eficiència, estalvi i reducció del consum. El decreixement energètic és inevitable i el control de la producció energètica ha de ser gestionat des d’una òptica no mercantilista, apostant per gestions públiques i/o comunitàries en la construcció dels béns comuns. La implicació de les propostes locals permetrà adaptar els mitjans de producció a la conservació de l’entorn i respectarà la qualitat de vida.
Enllaços/documents:
- Document criteris bàsics implantació energies renovables
- Plataforma Aturem les prospeccions http://aturemprospeccions.wordpress.com/
- Plataforma No a la MAT http://noalamatgirona.wordpress.com/
- Plataforma Aigua és vida http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/
- Plataforma Tanquem les nuclears http://tanquemlesnuclears.org/
Línies de treball:
Ara mateix sobretot col·laborem amb la Xse (Xarxa per la sobirania energètica), dins el grup nordest o de comarques gironines d’aquesta Xarxa i també amb la Plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana. Trobareu més informació sobre les activitats i campanyes en els llocs següents: