QUÈ ÉS LA IAEDEN?
  GRUPS DE TREBALL
  AGENDA
  BUTLLETINS
  IAEDEN.TV
  FILMOTECA
  CONTACTE
 
  Afegeix la pàgina als teus preferits Apunta't al nostre Facebook
  Afegeix la pàgina als teus preferits Apunta't al nostre Twitter
  Afegeix la pàgina als teus preferits

Afegeix aquesta web als teus Preferits

   

 
NOTÍCIES del 2012 (gener-juny)
16/06/2012
Èxit de participació al Mas Galceran

En el marc d'aquest projecte, ahir diumenge 17 de juny van participar 35 persones a la caminada dels entorns de Sant Miquel de Fluvià i a la visita a l'horta ecològica de Mas Galceran, finca que forma part del projecte de custòdia agrària a l'Alt Empordà, i que va acabar amb un tastet de productes de l'horta.

Llegir comunicat: Consultar web del projecte:

16/06/2012
Tala excessiva d'arbres a la duna litoral

La IAEDEN-Salvem l'Empordà i el Fòrum l'Escala-Empúries s'adhereixen a la indignació dels veïns de l'Escala i Sant Martí d'Empúries per la tala excessiva d'arbres a la duna litoral. De nou denunciem una actuació forestal en un espai protegit sense procediments de transparència informativa. Comunicat:

24/05/2012
Campaments del Centre Excursionista Empordanès

Els amics del Centre Excursionista Empordanès aquest estiu han tornat a organitzar diferents campaments i rutes per la comarca.

Un d'aquests camps de treball es realitzarà als Estanyols del Mas Margall (espai natural gestionat per la IAEDEN dins un acord de custòdia). Podeu consultar tota la informació a la seva web i al cartell.

10/05/2012
Noves signatures d'acords de custòdia agrària a l'Alt Empordà

Dins del projecte “Cultivant sinergies” s'han seguit signant acords de custòdia agrària. En aquest cas ha estat amb: la finca de Baussitges a Espolla (paratge de la vaca de l'Albera), finca de la Teulera a Lladó (horta ecològica: web pròpia), finca la Vessana a Castelló d'Empúries (horta ecològica: web pròpia), Can Salva de Torroella de Fluvià (produeix llegums i horta ecològica: http://www.conservesvitra.com/

Llegir comunicat: Consultar web del projecte:

09/04/2012
L'INCASÒL HA OBERT UN EXPEDIENT DE VENDA DE LA TORRE MORNAU (finca inclosa al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà)!

La venda d’aquesta gran extensió de terreny, que ja és pública, a l’únic objecte de fer diners, prescindint dels seus valors naturals, i la seva utilitat pública, suposa una pèssima gestió per part dels responsables de la Generalitat, i creiem que constitueix un frau a les lleis de protecció de la natura i del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà; la seva venda resulta contrària als interessos públics i podria fomentar usos especulatius privats, indesitjables i totalment diferents dels que té el deure de protegir l'administració pública, en un espai natural protegit i que ja és de la Generalitat. Per tot això, ens veiem en l'obligació de demanar i fer públic. Comunicat:

09/04/2012
Butlletí i activitats de primavera de la IAEDEN

Ja hem enviat per correu convencional als nostres associats el butlletí número 145 de la IAEDEN, que és el d'aquesta primavera. També us el podeu descarregar amb pdf, juntament amb els altres butlletins, a l'apartat del butlletí. Així mateix hem calendaritzat una sèrie d'activitats que podeu consultar a l'agenda d'aquesta web. Esperem que us agradi.

Bona primavera a tothom!

03/04/2012
Dijous 19 d’abril. Jornades. Rio+20: Cimera Mundial pel desenvolupament sostenible. Una oportunitat per a la millora de la sostenibiltiat a Catalunya?

Us informem d'unes jornades que organitza la IAEDEN-EdC, en el marc d'un projecte d'àmbit internacional que es desenvolupa com a acció del Pla de Suport del Tercer Sector Ambiental de Catalunya. Jornades. Rio+20: Cimera Mundial pel desenvolupament sostenible. Una oportunitat per a la millora de la sostenibiltiat a Catalunya?
Data: Dijous 19 d'abril. Lloc: sala d'actes de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Avda. Diagonal, 523. Barcelona. Programa de les jornades: document adjunt
Inscripcions: gratuïtes, però limitades a la capacitat de la sala. Per a inscripcions envieu un correu electrònic a: internacional@iaeden.cat, indicant nom+cognoms, correu electrònic i organització/centre treball.
Agrairem que en feu difusió entre els vostres contactes.
Organitza: IAEDEN

01/04/2012
Segueix l'assetjament urbanístic de la Vall de Santa Creu

La IAEDEN-Salvem l'Empordà adverteix que l'ajuntament de Port de la Selva torna a obrir les portes a l'especulació urbanística de la Vall de Santa Creu. Amb l'aprovació de la Llei Omnibús el passat desembre, la Generalitat ha exclòs la Vall de Santa Creus definitivament del Parc Natural de Cap de Creus i ha deixat en mans de l'Ajuntament de Port de la Selva un possible creixement urbanístic d'aquest sector. Comunicat:

19/03/2012
Documents del Seminari d'Agricultura i Medi Ambient

Els dissabtes 10 i 17 de març hem pogut conèixer experiències molt interessants de projectes de dinamització de productes locals i dels que podem extreure bones idees. A la web del Grup de Custòdia de la IAEDEN prodreu consultar les ponències i algunes presentacions:


- Projecte custòdia agrària GOB Menorca
- Experiència Algendaret Nou de Menorca
- Experiència de La Marcona de Menorca
- Presentació del projecte custòdia agrària a l'Alt Empordà
- Projecte “Lechazos montañas de Liébana”
- Projecte Oliveres Mil.lenàries

11/03/2012
Seminari d'Agricultura i Medi Ambient

En el marc de la custòdia agrària, aquest cap de setmana hi ha hagut la primera sessió del Seminari d'Agricultura i Medi Ambient a l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries amb un gran èxit de participació. El proper dissabte 17 de març hi ha la darrera sessió en la que hi haurà presentacions de projectes com 1) Projecte “Lechazos montañas de Liébana” de la Fundacion Quebrantahuesos, on alguns restaurants de Picos de Europa serveixen carn de xai amb el valor afegit de la conservació del trencalòs. 2) Projecte “Les oliveres mil.lenàries”, element característic del paisatge de la Mancomunitat de la Taula del Sènia. Programa

08/03/2012
STOP carretera als Aiguamolls!!

Avui hem fet públic en roda de premsa que la Diputació de Girona desestima el recurs que l'IAEDEN-Salvem l'Empordà va presentar en contra el “condicionament” d'una carretera secundària que travessa el Parc Natural dels Aiguamolls. Entitats ecologistes i conservacionistes de tot Catalunya se sumen a la protesta i insisteixen que aquesta obra, amb un pressupost de 2 milions d'euros, és innecessària i va en detriment de la protecció i de la biodiversitat de l'espai. IAEDEN-Salvem l'Empordà entrega 1.966 signatures -recollides en només un mes i mig- en suport a la seva reivindicació. Comunicat: Signa!!

22/02/2012
Mas Marcè, nou acord de custòdia agrària

Fa pocs dies s’ha signat un nou acord de custòdia agrària. Aquesta vegada ha sigut amb entre IAEDEN, GOB Menorca i l'explotació del Mas Marcè. El Mas Marcè és una explotació que durant set generacions han pasturat ovella ripollesa pels voltants de Siurana d'Empordà. També tenen la seva pròpia formatgeria i produeixen iogurs, recuits, formatges certificats ecològics. Així com també oli certificat ecològic propi. Llegir comunicat:

22/02/2012
Debat a Catalunya Informació

Dijous 23 de Febrer a les 7 de la tarda la Marta Ball-llosera, portaveu de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, participarà en un debat sobre la llei de costes que proposa el govern espanyol. Els altres convidats seran Concepció Veray, diputada del PP per Girona al Congrés; Agustí Serra, director general d'Urbanisme de la Generalitat; Carles Pàramo, alcalde de Roses, i Josep Pintó, cap del Laboratori d'Anàlisi i Gestió del Paisatge de la Universitat de Girona. El moderador de l'espai serà Albert Requena.

01/02/2012
El projecte de pedrera de les Clotes a la Garriga...

Les diferents entitats que portem la lluita legal contra la pedrera de les Clotes de la Garriga hem presentat les nostres conclusions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i confiem en una sentència judicial favorable. Els promotors de la pedrera pressionen a l'administració però el territori es manté ferm en la seva oposició a la degradació d'aquest espai natural: L'Institut d'Estudis Empordanesos i l'associació Via Pirena se sumen a la defensa del patrimoni excepcional de la Garriga. Comunicat:

01/02/2012
Denúncia d'actuacions en espais naturals

La preocupació per a les activitats i les actuacions en espais naturals que es duen a terme a l'Empordà continua: Una nova actuació forestal s'ha executat ja al Pla de l'Arca (la Jonquera) i està a punt d'iniciar-se al Coll de l'Auleda (Cantallops) sense haver passat els procediments d’aprovació corresponents. Des de la IAEDEN-Salvem l'Empordà reclamem l'exposició pública de tots els projectes que afecten la comarca, tal com estableix la llei. Comunicat:

26/01/2012
Hem guanyat el judici contra la macrogranja de porcs!

El Tribunal Suprem declara nul de ple dret l’autorització ambiental de la macro-granja de porcs de Rabós. Des de la IAEDEN-Salvem l'Empordà celebrem la sentència i demanem l'aturada immediata de l'activitat.

Comunicat:

25/01/2012
ANG i IAEDEN-Salvem l'Empordà desmenteixen Urbanisme de Girona

A la vista de la resposta pública facilitada per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, en relació a la denúncia formulada per l’ANG, Salvem el Pla de Vidreres, IAEDEN-Salvem l’Empordà pel mal funcionament d’aquest organisme públic i fent balanç del conjunt de sentències dictades pels Tribunals l’any 2011 respecte de causes ecologistes, que han anul.lat tots els planejaments impugnats, passem a indicar el següent: Comunicat:

24/01/2012
Recollida de signatures digitals en defensa dels Aiguamolls!

La IAEDEN-Salvem l'Empordà estrena un nou recurs per a les seves campanyes reivindicatives: una aplicació de recollida de signatures a la seva pàgina web www.iaeden.cat. Com les campanyes internacionals (www.avaaz.org o www.change.org, a nivell estatal: www.actuable.org), volem aprofitar la creixent mobilització ciutadana a través d'internet i de les xarxes socials. Per inaugurar aquesta aplicació hem escollit el recurs de reposició que hem presentat en contra l’aprovació definitiva del “condicionament” de la carretera GIV-6102 entre Santa Margarida (Roses) i Palau-saverdera.Comunicat: Firma!

23/01/2012
Bitllets de Tren a 1 euro

S’ha parlat molt dels abusius augments de les tarifes ferroviàries aplicats per la Generalitat que, en algunes destinacions concretes de la nostra comarca, han arribat al 30%. Aquesta política contrasta radicalment amb l’aplicada, a l’altra banda de l’Albera, pel Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló que, com la Generalitat, té traspassada la gestió dels trens regionals i de rodalies. El Consell ha ampliat a quatre de les seves línies l'experiència del tren a 1 euro per qualsevol destinació. Llegir comunicat:

20/01/2012
Primeres signatures d'acords de custòdia agrària a l'Alt Empordà

Fa uns mesos que a l'Alt Empordà s'està promovent una campanya de custòdia agrària en el marc de del projecte “Cultivant sinergies” un pla pilot de desenvolupament rural del GOB Menorca amb la col.laboració de IAEDEN, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i pel FEADER. Durant aquesta setmana s'han signat els primers dos acords de custòdia entre IAEDEN, GOB Menorca i explotacions... Llegir comunicat:

19/01/2012
Ironies de la Història. En Santi Vila ens pren per idiotes?

En els darrers dies, s’ha produït un debat entre les forces polítiques local sobre el tema de l’estació de Figueres, tantes vegades declarat “tancat” des de l’ajuntament de la vila. Sembla que finalment l'alcalde Santi Vila ens dóna la raó i aposta per mantenir l'estació al centre i soterrada. Malauradament hem perdut uns anys molt necessaris per solucionar aquest tema. Davant d'aquesta situació la Plataforma Defensem el Tren de l'Empordà vol puntualitzar: comunicat.

18/01/2012
Les gràcies d'en Vila

Us passem la darrera obra del poeta i amic de Salvem l'Empordà, aquestavegada sobre la presó de Figueres:

LA PRESÓ DE FIGUERES

A la vila de Figueresen tenim una presó,

tota ella nova de trinca,......................petita, bonica,

plantada dalt d'un turó,.......................lireta, liró.

Llegir poema sencer:

09/01/2012
Retardem la convocatòria dels “Premis de recerca de Medi Ambient i Natura, Josep Maria Àlvarez” 2012

L'Institut Ramon Muntaner i la IAEDEN retarden la convocatòria dels “Premis de recerca de Medi Ambient i Natura, Josep Maria Àlvarez” a l'espera que l'Ajuntament de Figueres confirmi la seva subvenció que cobreix part dels premis. L’Institut de Batxillerat Ramon Muntaner i la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) organitzen aquests premis anualment i enguany ja arriben a la seva 22a edició. Els Premis són un homenatge al pedagog Josep M. Àlvarez, que impartí classes de ciències naturals a l’Institut Ramon Muntaner amb un estil propi i afable.

02/01/2012
Butlletí i activitats d'hivern de la IAEDEN

Ja hem enviat per correu convencional als nostres associats el butlletí número 144 de la IAEDEN, que és el d'aquest hivern. També us el podeu descarregar amb pdf, juntament amb els altres butlletins, a l'apartat del butlletí. Així mateix hem calendaritzat una sèrie d'activitats que podeu consultar a l'agenda d'aquesta web. Esperem que us agradi.

Bon hivern a tothom!

 
Coneix Can Met
Oficina tècnica
Galeria d'imatges