La Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN), entitat sense ànim de lucre ni vinculació partidista fundada el 1980, és la segona entitat ecologista més antiga de Catalunya, i ha constituït sempre el nucli on s’ha organitzat el conservacionisme i l’ecologisme empordanès. Amb el fruit de les seves campanyes ha contribuït decisivament a la protecció legal dels espais més emblemàtics de la comarca.

Des de l’estiu del 2002, i a partir d’una crida a la societat civil per a la mobilització en defensa del territori, la IAEDEN impulsa la Plataforma Salvem l’Empordà. A partir d’aquí, persones no estrictament naturalistes ni ecologistes s’agrupen per defensar la nostra comarca d’un model de creixement desorbitat, gens sostenible ni respectuós amb l’entorn. Durant aquest període, aconseguim que la Generalitat redacti un Pla Director per la nostra comarca i, a la vegada, aturem diferents projectes que haurien estat un desastre: urbanitzacions (Fluvià Nàutic, Cap Ras, Vall de Santa Magdalena), camps de golf (Escala, Cistella), parcs eòlics dins de zones d’elevat interès natural, etc. L’any 2010 fusionem les dues entitats i neix: IAEDEN-Salvem l’Empordà.

Des de la nostra organització volem potenciar un model a la comarca basat en un canvi de mentalitat que cal aplicar a nivell global. Així doncs, volem transformar l’actual societat que no respecta el seu entorn per una societat que tingui en compte el planeta on vivim i sigui respectuós i responsable a nivell social, econòmic o ambiental. Tot això per fer del nostre territori un lloc on viure, nosaltres i les futures generacions, en sintonia amb el medi ambient.

L’entitat és possible gràcies al voluntariat i s’organitza a partir de grups de treball que tracten diferents temes. Cada grup i cada tema és tractat per un grup de voluntaris i és obert a tot aquell qui hi estigui interessat a col·laborar-hi.

logo IAEDEN vell
Logotip Salvem l'Empordà
Logo-Iaeden-Salvem-NEGRE
Compromís

Amb el nostre treball local volem contribuir a deixar un món millor a les futures generacions, tot fomentant la sostenibilitat ambiental, la cultura del decreixement i la democràcia participativa.

Àmbits d'actuació

Educació ambiental: Organitzem xerrades sobre una gran varietat de temes ecologistes i sortides naturalistes, mantenim un grup d’esplai, fem presentacions i xerrades temàtiques a escoles i instituts, convoquem anualment els Premis Josep Ma. Alvarez per a treballs de batxillerat en recerca sobre medi ambient i natura. També els Albert Ramon i Estarriol de dibuix i pintura de la natura.

Defensa del territori: Des de l’inici sortint de la campanya dels Aiguamolls, la IAEDEN és una entitat reivindicativa i la defensa del territori encara s’ha fet més rellevant amb l’aparició de Salvem l’Empordà. Fem un seguiment del desenvolupament urbanístic a la comarca i, quan ho veiem necessari, presentem al·legacions i elaborem una campanya per informar a la societat empordanesa. De fet, entenem aquesta tasca com una altra vessant de l’educació ambiental.

Conservació de la biodiversitat: La protecció dels nostres espais naturals, apostar per a l’agricultura de bones pràctiques, no-transgènica, i el consum local, el respecte pels paisatges encara no urbanitzats són àmbits que treballem perquè entenem que la biodiversitat és un tresor que hem de conservar i deixar a les futures generacions. Des de l’estiu 2013 vetllem per a la gestió del Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls, que l’administració volia tancar i que nosaltres considerem imprescindible per a la conservació de la biodiversitat a la nostra comarca.

Energia: Entenem que els temes relacionats amb l’energia -l’origen, la producció, la distribució- són bàsics en la majoria dels debats ambientals. Vam començar treballar els temes energètics quan van sortir els primers projectes de macro-parcs eòlics a la comarca i des de llavors hem desenvolupat un discurs sòlid sobre quin model de desenvolupament de l’energia eòlica i renovable volem a la comarca. Projectes energètics sovint sobrepassen els límits de la comarca i un nou model energètic s’ha de demanar a nivell, com a mínim, de país i per això també col·laborem amb la Xarxa per la sobirania energètica.

Treball en xarxa: Molts altres temes que treballem van més enllà de l’àmbit estrictament comarcal i sempre que podem o ho veiem necessari, col·laborem amb altres entitats del sector ambiental. Som membres de la Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC), de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), de la Xarxa per la sobirania energètica (Xse), i d’altres plataformes de temàtiques concretes com per exemple la plataforma Aturem les prospeccions a la Costa Catalana.

Estructura

Com requereix la llei catalana d’associacions tenim un/a president/a, un/a secretari/ària, un/a tresorer/a i una junta. En realitat, però, funcionem per assemblea, és a dir, ens reunim periòdicament per discutir i decidir els temes que treballem i les campanyes i activitats que organitzem. Les assemblees són obertes a tots els socis i simpatitzants de l’entitat. Quan és necessari, ens organitzem en grups de treballs temàtics. A principi de l’any celebrem l’assemblea anual de socis on fem un repàs de les activitats realitzades l’any anterior i fem una previsió per l’any següent.

Intentem mantenir un mínim de personal alliberat, és a dir, persones contractades i remunerades perquè puguin destinar més temps a l’entitat. Habitualment aquestes persones assumeixen una gran part de la feina administrativa, tècnica i de comunicació. Ens financem bàsicament amb les quotes dels socis i altres donatius privats, a través d’activitats de recaptació de fons (mercat de segona mà, concerts, dinars populars, etc.) i alguna subvenció puntual de les administracions locals i/o de la Generalitat. No obstant, el nostre objectiu és arribar a l’autosuficiència econòmica i sempre aspirem a la total transparència pel que fa el nostre pressupost.

Memòries anuals

Si tens més curiositat sobre el què fem, en les nostres memòries anuals trobaràs tota la informació de les activitats i campanyes i també sobre l’estat dels nostres comptes:

Memòria 2015       Memòria 2014        Memòria 2013       Memòria 2012