El dissabte 27 de maig va tenir lloc a Cantallops la Trobada anual de prats de dall, que incloïa una matinal d’activitats i la reunió amb els propietaris dels prats amb quin tenim acords de custòdia. En total unes 30 persones vam gaudir d’aquesta extraordinària jornada.
Ruta botànica
En Joan Font, botànic del projecte, va guiar un grup de persones per una ruta circular a peu que ens acostava a uns quants dels prats que formen part del projecte. En aquesta ocasió varen ser el prat de Font Esteve, l’Estany Rodó i l’Estany Martí. I encara que fos de lluny, també es va poder atalaiar el prat dels Estanys, també anomenat Estany Garriga, on estem batallant per guanyar la partida als freixes que s’entesten a rebrotar.
Tot i que l’any ha estat extremadament sec, la pluja caiguda les setmanes precedents han animat una mica l’herba i la florida, tot i que ha estat molt més escassa que altres anys.
Dall amb dalla
Per altra banda, es va fer una convocatòria a les persones de la zona que sabessin dallar, o que tinguessin records del temps en què es dallava. La trobada tenia per objectiu compartir coneixements i records a través d’una tertúlia. Els convidats podien dur la seva dalla, si la conservaven, i hi havia la possibilitat de dallar un tros del prat de Font Esteve.
Va ser molt emocionant reunir persones com l’Antoni Freixenet, en Miquel Sabartés, en Llorenç Alsina, que són testimonis dels temps en què encara es feia servir la dalla a Cantallops i a Capmany. I fou també molt valuós poder comptar amb persones de la generació següent que han volgut aprendre a dallar amb dalla, i ens han acompanyat i aportat molt a l’activitat: en Xavier Alsina, l’Albert Campsolinas. Agraïm especialment la presència de l’Esteve Costa, fill d’Hostalets d’en Bas, i ànima de la festa del Dia de la Dalla, gran coneixedor d’aquesta eina i tot el que l’envolta, que es va animar a venir i va convidar tothom qui volgués provar-ho a fer servir la seva eina.
Tertúlia amb la gent gran
Al dall li va seguir un moment de repòs i de compartir informacions, coneixements i records del dall a Cantallops o en altres zones del país. Uns testimonis valuosos que vam recollir en una gravació i que esperem puguin ser d’interès a nivell de conservació de patrimoni cultural.
La tertúlia la va guiar en Lluís Serrano, historiador, que va anar llançant preguntes a uns i altres, posant sobre la taula diverses qüestions al voltant del dall amb la dalla: qui el feia, si era remunerat o no, quan tenia lloc, d’on es treien les eines, qui picava les dalles, quin paper hi jugaven les dones, el valor del dall enfront la pastura, quina funció hi tenia el bestiar, i la desaparició del dall amb l’arribada d’altres eines i més tard dels motors. Ens hi haguésim pogut estar hores i hores, entre records i anècdotes, vocabulari o detalls tècnics. Va ser, realment, una trobada preciosa.
Reunió de propietaris
La jornada va cloure’s amb la reunió dels propietaris dels prats de dall de l’Albera que tenen acords de custòdia amb la IAEDEN, amb un notable èxit d’assistència, per posar-los al dia de les tasques realitzades i el futur enfoc de la gestió dels prats. També vam comptar amb la presència d’en Guillem Mas, de l’entitat Paisatges Vius, que ens va explicar el seu projecte de recollida de llavors de prat de dall per restaurar-ne d’altres.
Els acords de custòdia són els que permeten poder realitzar els dalls i fer seguiments de flora i fauna, activitats de sensibilització, i millorar el coneixement sobre el funcionament d’aquests hàbitats, que si no són protegits i se’ls apliquen les pràctiques agràries correctes, desapareixerien en pocs anys.
Aquesta activitat l’ha organitzat el grup de Custòdia Agrària de la IAEDEN, que agraeix a l’ajuntament de Cantallops la cessió de l’espai de les Escoles Velles per a la realització de la trobada, així com la difusió del cartell, i a la Diputació de Girona el suport econòmic.