Un any més es celebra dintre del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE), a tocar de la reserva integral de Les Llaunes, el festival Norai, al càmping Nàutic Almatà.
En aquesta ocasió, el festival ha passat de tenir un escenari a tenir-ne tres, amb la multiplicació de l’impacte que això suposa.
Aquest cap de setmana, al càmping Almatà, es celebrarà de nou el Festival Norai durant tres dies en ple cor del Parc Naturals dels Aiguamolls de l’Empordà, a tocar de la reserva integral de les Llaunes, espai de màxima protecció.
Des de la IAEDEN, com l’any passat, denunciem la incompatibilitat de celebrar un esdeveniment de tals magnituds en ple parc natural i a tocar de la Reserva Integral de les Llaunes, figura de màxima protecció mediambiental. Aquest tipus d’esdeveniments són fonts de grans quantitats de soroll i afluència de gent i, si li sumem que es preveu celebrar en plena època de nidificació de diverses espècies amenaçades i protegides, el resultat és una catàstrofe ambiental. S’hi suma també el perill que les persones assistents no respectin el tancament de la platja de Can Comes, tancada precisament per evitar molèsties en la posta i cria de diverses espècies protegides.
Aquesta situació és un reflex de la perversió de la visió que es té a una part de la societat sobre el que representa un parc natural. Per alguns és un lloc idíl·lic on poder fer negoci amb una visió romàntica i perfecta de la natura, sempre a la mercè dels interessos econòmics, eludint la realitat de l’espai on s’emmarca aquesta explotació comercial. Els promotors utilitzen aquesta visió per anunciar-se amb el reclam de “17 hectàrees de reserva natural amb tots els serveis” sense cap tipus d’escrúpols (https://noraifestival.com/). L’objectiu principal d’un parc natural és la protecció i conservació de la biodiversitat i hàbitats que el composen, i aquesta fita ha d’estar sempre per sobre de qualsevol interès econòmic i, en tot cas, les activitats econòmiques que s’hi desenvolupin han d’estar sempre ajustades i cotades a les necessitats de conservació.
Malgrat que la Llei 12/1985 d’Espais Naturals i el propi planejament municipal de Castelló d’Empúries marquen que a la zona no s’hi poden desenvolupar activitats que “produeixin sorolls innecessaris que puguin pertorbar el comportament normal de la fauna” i que “no es permetran en cap cas activitats que, directa o indirectament, puguin perjudicar els valors naturals de protecció” tot sembla ser que el Festival Norai es celebrarà aquest cap de setmana, amb més escenaris i concerts que l’any passat. Cal recordar que la legislació reconeix també el Principi de Precaució, formula que permet, en cas de desconèixer les conseqüències finals d’una activitat -però tenir la intuïció que poden causar un impacte important- suspendre l’esdeveniment i evitar així un mal major fins que es tingui suficient informació al respecte.
La celebració del festival és també un reflex de la manca de planificació i regulació que té el parc, atès que l’única llei que regula l’espai és la de la seva creació, del 1983, desfasada i poc específica. El Pla Especial de protecció del medi natural i del paisatge dels Aiguamolls de l’Alt Empordà, aprovat definitivament el 2010, era més actual i específic, però va caure per sentència judicial i no s’ha fet res en 13 anys per intentar revertir aquesta situació.
Per més inri, i malgrat el context de protecció descrit, el festival compta amb el suport d’institucions com la Diputació de Girona i la Generalitat, les quals haurien de ser les màximes garants que aquests tipus d’esdeveniments no s’ubiquin en zones tant delicades com aquesta.
Des de la IAEDEN tornem a apel·lar a les administracions implicades perquè, acollint-se en la normativa sobre protecció d’espais naturals i del propi planejament de Castelló d’Empúries, no repeteixin i patrocinin activitats incompatibles amb la conservació de la biodiversitat del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
Demanem també que s’apliqui el Principi de Precaució per evitar afectacions en les poblacions d’aus nidificants de la zona (com per exemple el corriol camanegre) i que es reprengui per part de les administracions implicades la redacció d’un nou Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) que posi mitjans i fi a la gran varietat d’activitats que posen en perill la conservació de la biodiversitat del parc.