In Defensa del territori

S’estan rebent pressions de diversos sectors perquè tots els avenços en la protecció de l’espai es retirin i es segueixi continuant amb la situació insostenible actual.

Tot i que arriba amb vint anys de retard, des de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural s’ha iniciat el procés que ha de portar abans d’un any a l’aprovació de Pla d’Ús i Gestió (PRUG) de l’àmbit marí de Parc Natural de Cap de Creus. El motiu més important per fer-ho és que, si bé el seu àmbit terrestre va quedar prou protegit amb la nova llei, no succeí el mateix amb l’àmbit marí, ja que ho van impedir els interessos econòmics i els privilegis consolidats de certs sectors massa influents. De manera que aquest PRUG, tot i que arriba massa tard, no deixa de ser una bona oportunitat per esmenar-ho. S’ha de reconèixer, però, que, davant d’aquest escenari relativament hostil, el nostre Govern ha anat aconseguint certs consensos reguladors entre els diferents sectors afectats: ajuntaments, pesca professional, pesca recreativa, submarinisme, nàutica, conservacionisme, científics… Finalment, aquests “consensos” han acabat recollits en una proposta de PRUG que, tot i no merèixer una nota
d’excel·lent, podria passar amb una d’aprovat alt.

Lamentablement, però, aquest redactat podria acabar un altre cop en paper mullat a causa de les pressions d’aquests sectors més immobilistes i contraris a augmentar la protecció de Cap de Creus, ja que exigeixen eliminar certes limitacions importants que ara ja contemplaria el redactat
actual del PRUG. Ens referim a eliminar certes limitacions sobre:


● el fondeig indiscriminat
● la hiperfreqüentació nàutica
● els metres d’eslora de certes embarcacions
● la velocitat de les mateixes
● la prohibició de les motos d’aigua
● part de la superfície reservada a la zona de no captura d’espècies marines
● certes espècies de peixos protegides
● les tècniques més depredadores utilitzades per part de la pesca esportiva
● …

Som prou conscients que, per tal que resulti realment efectiu, aquest PRUG ha de comptar amb l’acceptació per part dels seus principals “usuaris”, tot i això, demanem que el nostre Govern no acabi cedint sota aquestes pressions. A més a més, amb aquest procés participatiu es podria provocar un greuge inacceptable si tan sols s’acabessin atenent les demandes que exigeixen retallades significatives en l’actual redactat del PRUG, mentre s’ignoren aquelles que demanen augmentar encara més els seus nivells de protecció.

Esperem que no sigui el cas. És això precisament, el que li demanem les 27 entitats ecologistes adherides al manifest que hem presentat públicament aquest 15 de desembre (enllaç al manifest aquí i a la roda de premsa aquí), un manifest que assenyala els objectius de la campanya que iniciem avui, i que allargarem fins a la data de l’aprovació d’aquest PRUG.

En poques paraules, si s’acabessin confirmant les nostres sospites, el nostre Govern podria arribar a suspendre l’examen, fent que l’àmbit marí de Cap de Creus perdés aquesta segona oportunitat de restar mínimament protegit. Res ens agradaria més que poder-nos felicitar amb l’aprovació d’un PRUG mínimament digne.

La pilota, però, es troba, ara mateix, en el camp dels que haurien de governar.

0
IAEDEN - Salvem l'Empordà