Кракен даркнет кракен даркнет Blacksprut Blacksprut Кракен ссылка кракен ссылка
 In Activitats, Premis Josep Maria Àlvarez

El passat dilluns 22 d’abril va tenir lloc, al Cercle Sport de Figueres, l’acte de lliurament dels nostres XXXIV premis Josep Maria Álvarez als treballs de recerca de medi ambient i natura.

Com s’ha vingut fent en els darrers anys, es celebra conjuntament amb els companys de l’Institut d’Estudis Empordanesos, que enguany entregaven el XXIII premi Albert Compte, i amb l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica, que ho feien amb el III premi Fàtima Bosch. 

L’organització va córrer a càrrec de les tres entitats amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, l’Institut de Castelló d’Empúries i Cercle Sport Figuerenc.

A l’edició d’enguany (2024)  d’entre un total de 18 treballs presentats. Els premiats han estat:

  • PRIMER PREMI:

Títol del treball: “Parasitologia del gat fer i altres carnívors a l’Albera” Autora: Júlia Morales Pifarré

D’aquest treball el jurat ha valorat el següent:

El treball de recerca sobre la parasitologia del gat fer i altres carnívors a l’Albera destaca per la seva rigorositat metodològica i representa un avanç en la comprensió i conservació d’aquesta espècie. Aquest estudi, pioner a Catalunya, posa de manifest la necessitat d’investigar aquest àmbit i inspira futures accions de conservació. La detecció d’endoparàsits en les mostres recollides suggereix la necessitat d’actuar impulsant un pla de conservació integral. Aquest treball de recerca no només enriqueix el coneixement sobre la parasitologia dels carnívors de la zona de l’Albera, sinó que també alerta sobre els riscos de zoonosi i la interacció entre la fauna salvatge i els animals domèstics i els problemes que podria comportar per als humans.

  • PRIMER PREMI  ACCÈSSIT:

Títol del treball: “ El reciclatge a la Cerdanya, assignatura pendent i gestió de residus Autor: Arnau Calduch Llorens

D’aquest treball el jurat ha valorat el següent:

El treball analitza la problemàtica de la recollida selectiva de residus a la comarca de la Cerdanya. Es planteja com és que és la comarca de Catalunya amb pitjors resultats de recollida selectiva amb només un 27% de reciclatge. Per fer-ho analitza el sistema de recollida de residus de la comarca, els seus resultats i els compara amb la comarca que millors resultats té en recollida selectiva que és la Conca de Barberà amb un 80% de reciclatge. Compara els serveis de recollida de les dues comarques i els seus resultats. A continuació fa una enquesta a ciutadans de la Cerdanya per conèixer els hàbits en la recollida selectiva i com influeixen en els resultats. Finalment, planteja solucions per tal que la Cerdanya faci una millor recollida selectiva de residus amb mesures com la implantació de la recollida porta a porta, el tancament de contenidors per a un ús personalitzat, la recollida selectiva dels olis vegetals i l’ampliació de la xarxa de deixalleries comarcal.

  • SEGON PREMI  ACCÈSSIT:

Títol del treball “ Estudi de la població d’equinoïdeus al Cap de Creus  Autora: Berta Coronado Gassó

D’aquest treball el jurat ha valorat el següent:

Aquest estudi analitza quines variables afecten la població de garotes al Cap de Creus. Així la recerca posa l’accent, entre d’altres,  a l’anàlisi de dos condicionants com són l’orientació que presenta la zona d’estudi a més de considerar la seva accessibilitat per tal d’investigar com aquests dos aspectes vinculats a l’entorn condicionen el comportament d’aquest animal. Per tal de dur a terme la seva investigació, escull quatre cales situades a la zona del Cap de Creus, dues pertanyents a la Mar d’Amunt i dues emplaçades a la Mar d’Avall,  i, durant sis mesos, amb una periodicitat de 28 dies, a partir del mes d’abril, n’analitza tot un seguit de paràmetres com són la temperatura de l’aigua, la presència humana o d’altres éssers vius, … per acabar calculant el número de garotes localitzades a més de procedir a la seva catalogació.

Les conclusions a les quals arriba, després d’analitzar les dades obtingudes, assenyalen que la temperatura de l’aigua de mar és un factor determinant que condiciona la població de garotes. Tanmateix no es poden fer afirmacions categòriques sobre l’afectació que provoquen l’orientació i l’accessibilitat a les poblacions de garotes del Cap de Creus.

El jurat ha estat format per:

Fina Grabuleda. Química. Cap de Departament de Ciències de l’INS Ramon Muntaner de Figueres

-Jacobo Krauel. Educador ambiental i membre de la IAEDEN-Salvem l’Empordà.

-Xavier Turró Ventura. Geògraf. Cap de Secció de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Figueres.

I s’ha reunit per a deliberar el dia 2 d’abril de 2024 a la seu de l’IAEDEN de Figueres.

0