Plataforma Salvem l’Empordà de purins

La plataforma es va crear el passat 4 de març en una reunió de veïns afectats i organitzats per projectes de macro-granges a Calabuig (Bàscara), Palau de Santa Eulàlia (Salvem la Pellingarda), Pontós (Prou contaminació a l’Empordà) i la IAEDEN-Salvem l’Empordà. Ens uneix la preocupació per la contaminació dels aqüífers causada en bona part per nitrats procedents d’abocaments incontrolats de purins. Per això ens mobilitzem i fem una crida a tota la població empordanesa, a les associacions cíviques i als ajuntaments d’adherir-se al nostre manifest que reclama a la Generalitat una moratòria de noves macro-granges i d’ampliacions de granges fins que millori la gestió dels residus de la indústria ramadera i que tornem a tenir l’aigua neta i saludable a tots els municipis de la comarca.

Mapa amb tots els projectes de noves granges i ampliacions de granges existents, dels que tenim constància i amb la informació que en disposem. Entreu-hi i mireu si en teniu al vostre municipi. També hi anirem afegint els ajuntaments que aproven la nostra moció a favor d’una moratòria temporal de totes les tramitacions fins que la Generalitat no solucioni la contaminació dels nostres aqüífers.

Llegenda

MocioMunicipis a favor d’una moratòria de noves granges o ampliacions

VulnerableTermes municipals dins la zona vulnerable d’aqüífers contaminats per nitrats

GranjaGranges i ampliacions en tramitació

Hem localitzat al mapa les noves granges o les ampliacions de granges ja existents que s’estan tramitant. Si prémeu l’icona podreu llegir-ne una petita descripció.

    Municipi afectat (obligatori)

    Ubicació de l'afectació (obligatori)

    Si us plau, indiqueu la ubicació el més concretament possible (coordenades, referència cadastral, ubicació al google maps o bé descriu el lloc).

    Denúncia / Descripció de l'afectació (obligatori)

    Explica'ns quina és la denúncia o l'afectació succeïda.

    Si tens alguna fotografia o document de l'afectació, el pots adjuntar a continuació.

    Nom i cognoms

    Correu electrònic (obligatori)

    La situació

    Censos de porcí a l’Alt Empordà

    2002:   300.000 caps de porcí
    2015:   375.000 caps de porcí
    2016:    78.000 caps de porcí de noves granges en tramitació.

    * Més les tramitacions per a macro-granges d’aviram amb dejeccions de forta càrrega nitrogenada.

    Zona vulnerable d’aqüífers contaminats per nitrats

    A la vegada tenim la meitat dels municipis altempordanesos (34 de 68) declarats com a zona vulnerable d’aqüífers contaminats per nitrats que procedeixen de fons agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes.

    Aquests municipis són Armentera, Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Borrassà, Cabanelles, Cabanes, Cistella, Far d’Empordà, Figueres, Fortià, Garrigàs, Lladó, Llers, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Peralada, Pontós, Riumors, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Santa Llogaia d’Àlguema, Saus-Camallera, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilafant, Vilamacolum, Vilamalla, Vilanant, Vila-sacra, Vilaür.

    Documents i més informació

    Què demanem?

    1. Al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que adopti mesures efectives per a resoldre la manca de planificació històrica en la implantació de les explotacions ramaderes, tenint en compte les limitacions reals dels recursos disponibles, afegida a la manca real i efectiva del control dels programes de repartició de les dejeccions ramaderes al sòl agrari.
    2. A l’Agència Catalana de l’Aigua del Departament de Territori i Sostenibilitat que garanteixi la bona qualitat i disponibilitat de les aigües subterrànies en base a la Directiva Marc de l’Aigua, en el seu article 1d) i que doni compliment efectiu a la obligació següent «garanteixi la reducció progressiva de la contaminació de l’aigua subterrània i eviti noves contaminacions» i prioritzi i faci efectiu l’ús racional i sostenible de l’aigua, com a bé natural, d’especial interès públic, estratègic, i cada vegada més escàs.
    3. Al Departament de Territori i Sostenibilitat que dicti la suspensió de les tramitacions i llicències de totes les granges mentre es redacta el Pla Director Urbanístic de les explotacions ramaderes. D’acord amb l’article 73 de la Llei 1/2010 de 3 d’agost pel qual s’aprova el text refós de la llei d’Urbanisme, el Departament de Territori i Sostenibilitat té potestat de suspendre les tramitacions i llicències d’instal·lacions o ampliacions de les activitats que regula l’esmentat Pla.

    Què pots fer?

    Signa el manifest AQUÍ!

    Vine a les assemblees de la plataforma que fem cada primer divendres del mes en un poble afectat. Trobaràs la propera data a la nostra agenda.

    Fes córrer la veu: comparteix tota aquesta informació en les teves xarxes socials, siguin digitals o cara a cara.

    Notícies relacionades

    0